top of page

Kystriksveien - en reise for livet langs FV 17

Syv søstre.jpg

Fra Herøy ser du de "Syv søstre".

Kystriksveien (eller Fylkesvei 17 som den ble hetende) strekker seg fra Tverlandet ved Bodø til E6 rett nord for Steinkjer. Langs veien kan du oppleve Saltstraumen, Sandhornøy, Meløy med Fykjantrappa og Svartisen, fine veier for sykling, behagelige pauser på ferger og hurtigbåter, et fantastisk øyrike og mange fine steder og småbyer.

Du bør definitivt veksle mellom fastland og øy - vi anbefaler Bolga, Myken, Rødøy, Træna, Lurøy, Lovund, Dønna - og ikke minst Herøy og Vega!

Nordre del av veien frem til Nesna er litt kupert men med elsykkel er det ingen sak. Og helt greit med vanlig sykkel også. Noen tunneler er ikke til å unngå med mindre du holder deg uttaskjærs. Bare Svartistunnelen er forbudt for syklende og gående.

Fra Bodø kan du velge mellom å starte med sykling eller å ta hurtigbåt - skal du innom Saltstraumen må du sykle - pass på å være der når den er på det sterkeste!

Sykler du over Sandhornøya sparer du deg et par - tre tunneler samtidig som du får en flott opplevelse, kanskje en topptur til Sandhornet frister? Overnatting på Følvika northern retreat? Videre sørover bør du sykle gamleveien over Storvikskaret for å nyte naturen og utsikten - og slippe enda en tunnel.

Fykjantrappa betinger en avstikker via Glomfjord før du må tilbake til Ørnes for å ta ferge til Vassdalsvik og omgå Svartistunnelen. Etter Vassdalsvik går veien til Holandsfjorden og skyssbåten som tar deg til Engabreen. Pass på å få med deg "Kiss a moose".

Sør for Halsa er det en kort og en lang fergetur innimellom før du er på Nesna. Så følger ny ferge og den flotte Helgelandsbrua - brått er du fremme i koselige Sandnessjøen. Her kan du ta Hurtigruta tilbake til Bodø om du ønsker (eller bare sende sykkelen).

Du har nå lagt bak deg den strekningen hvor hurtigbåter og ferger går ut til øyene på nord - Helgeland. Ta så mange avstikkere du har tid til, du vil ikke angre.

Fra Sandnessjøen til Brønnøysund er det flate veier og flott kulturlandskap. De "Syv søstre" er en utfordrende fjelltur, før du går den må du lese sagnet om hvordan de ble til.

 

Du MÅ ta turen ut til Dønna og Herøy. Ferdig snakka! Øyfolket vet du... Fra Herøy kan du ta båt direkte til Vega også. Du tar med deg et besøk til Vegatrappene og prøver Via Ferrata på samme sted - om du tør...

I Brønnøysund kan du igjen velge retur med Hurtigruta til Bodø.

God sykkeltur!

bottom of page